WAT IS NU EIGENLIJK HET PROBLEEM?

We kennen allemaal wel een grootouder, een tante of een familielid die problemen heeft of worstelt met zijn afstandsbediening … of zeg maar afstandsbediening in het meervoud want we hebben er ééntje voor ieder apparaat die we vanuit onze luie zetel willen bedienen: de televisie, de Telenet- of Proximus decoder maar ook een mediaplager, een soundbar. En die dingen slingeren overal rond en moeten regelmatig van nieuwe batterijen voorzien worden. 

Afstandsbedieningen, wie zijn ze, wat doen ze, wat drijft ze? Klinkt allemaal hilarisch als je nog terug denkt aan de interviews van reportagemaker Paul Jambers. Hij wist altijd wel een opvallende of eigenzinnige individu met een ongewone hobby of in de kijker te zetten.

De afstandsbediening … is eigenlijk iets eigenzinnig. Er zijn veel varianten met een veelvoud aan mogelijkheden en apparaturen die gestuurd moeten worden. De knoppen zijn vaak te klein en het is niet altijd even duidelijk waarvoor al die knoppen dienen, of ze wel nodig zijn. Maar ze helpen ons navigeren doorheen een veelvoud van menu’s om al die apparaten te doen werken zoals wij het willen. Zijn menu’s ook gebruiksvriendelijk? Dat wordt ons nochtans verteld door de leverancier. Vaak wordt een gebruikersinterface pas gebruiksvriendelijk als je de logica van werking begrijpt. En van standaardisatie is nog lang geen sprake, elk merk houdt er zijn eigen ideeën er op na.

Wat is het alternatief? Eenvoud brengen door een universele afstandsbediening te gebruiken. We focussen ons in dit verhaal op de ouderen, de senioren die hun TV en digitale decoder op een eenvoudige manier willen bedienen.

DE OPLOSSING

Wat gaan we nu doen? De oplossing bestaat uit een programmeerbare afstandbediening met grote en enkel de nodige knoppen. Je gebruikt de originele afstandsbediening van de TV en digitale decoder om de sturing te programmeren in de universele afstandbediening, de One-for-all Zapper.

LAY-OUT

De voorgestelde layout van de bedieningskoppen links is een een mogelijke configuratie die je verdeeld over de 2 te bedienen toestellen, de Televisie en de digitale decoder. 

De TV decoder kan zowel van Telenet als Proximus zijn. De all-in-one afstandsbediening geeft je de mogelijkheid om 3 toestellen te bedienen. In deze opzet hoeft de gebruiker niet te wisselen. Iedere knop heeft maar één enkele functie. 

Er bestaan 2 All-for-one Zappers:

HOE DE AFSTANDSBEDIENING INSTELLEN?

Een kort naslagwerk om de knoppen te programmeren is altijd handig. De volledige handleiding voor deze Zapper vind je hier.

PROGRAMMEREN

U kunt elke functie van een werkende afstandsbediening programmeren op de One For All-afstandsbediening. Dit is een snelle, eenvoudige en eenmalige installatie waarmee u een of meerdere home entertainment-apparaten kunt bedienen. U kunt zelfs meerdere apparaten combi- neren op één gebruiksvriendelijke afstandsbediening.

Als u functies wilt programmeren, moet u de originele afstandsbediening op een afstand van ongeveer 3 cm op de OFA-afstandsbediening richten, zoals u hieronder ziet:

STAP voor STAP

1. Houd AV en Exit (Afsluiten) ingedrukt totdat het rode lampje twee keer knippert.
2. Druk op de toets die u wilt programmeren en laat deze los (bijvoorbeeld de aan/uit-toets voor de tv). Het rode lampje blijft knipperen.
3. Druk op de bijbehorende toets op de originele afstandsbediening en laat deze los*, bijvoorbeeld de aan/uit-toets.
4. Het rode lampje knippert twee keer om aan te geven dat de toets is geprogrammeerd.
5. Herhaal stap 2 en 3 voor elke toets die u wilt programmeren. Let op: u kunt toetsen van meerdere afstandsbedieningen programmeren, maar per toets kunt u slechts één functie gebruiken.
6. Wanneer u alle gewenste functies hebt geprogrammeerd, houdt u de toets OK ingedrukt totdat het rode lampje twee keer knippert.